Бразилският президент няма да участва в мирната конференция за Украйна, насрочена за 15-16 юни в Швейцария

Getty images (архив)
share

"Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва отказа да вземе участие в мирната конференция, посветена на войната в Украйна, която ще се проведе в Швейцария на 15 и 16 юни", предаде Си Ен Ен.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14197

"Властите в латиноамериканската страна сметнаха, че участието на държавния глава е безсмислено, защото във форума няма да има представител на Руската федерация", добави американската телевизия


"Лула да Силва бе поканен от премиера на европейската държава Иняцио Касис. Министър-председателят в Берн подчерта важността на Бразилия и нейното влияние в световната икономика и политика", посочи още медията от САЩ.

"В латиноамериканската държава обаче счетоха, че вместо лидера в Бюргенщок ще замине друг представител на страната", допълни Си Ен Ен.

"Президентът на Бразилия ще посети срещата на върха на 20-те най-развитите икономики  в света (Г-20) в Италия, която е насрочена за 13-15 юни", информира още телевизията.

"Швейцария в началото на тази година обяви намерението си да стане домакин на конференция, която да обсъди мирния план на Володимир  Зеленски. Украинският президент настоява страната му да се върне към границите си от 1991 г. (тоест Русия да напусне незаконно анексирания през 2014 г. черноморски полуостров Крим и завзетите по време на войната части от южните и източните Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области)", припомни телевизията.

"Москва заяви, че няма да вземе участие в швейцарската конференция", добави Си Ен Ен.

Блинкън към Зеленски: Американската военна помощ е на път, ще получите и още

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14197

Водещи новини

Още новини