Блинкън към Зеленски: Американската военна помощ е на път, ще получите и още

  • 14 май 2024 13:11

  • 650
  • 7
Блинкън към Зеленски: Американската военна помощ е на път, ще получите и още
© Getty Images (архив)

Новият американски пакет от военна помощ за Украйна ще има ефект на бойното поле. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън по време на посещението си в Киев, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13841

В края на април Вашингтон най-накрая прие законопроект за предоставяне на военна помощ на Украйна, който месеци наред се бавеше заради съпротивата на някои републиканци в Конгреса на САЩ, докато руските сили се възползваха от превъзходството си в огневата мощ, за да започнат офанзива.

В близко бъдеще помощта вече е на път, като част от нея е пристигнала и ще пристига още. Това ще има реално значение срещу продължаващата руска агресия на бойното поле, каза Блинкън, цитиран от БТА.

Блинкън на необявено посещение в Украйна

Зеленски приветства „решаващата“ американска помощ, като подчерта най-големия дефицит на страната – системите за противовъздушна отбрана. Зеленски заяви пред Блинкън, че Украйна се нуждае от две батареи за противовъздушна отбрана за североизточния град Харков, който е подложен на руски въздушни удари.

„Цивилни, воини, всички - те са под руските ракети“, каза Зеленски.

Украинският президент посочи, че иска да обсъди гаранциите за сигурност със САЩ, както и да помоли Блинкън да събере подкрепата на повече държави на предстоящата среща на върха за мир, която ще се проведе в Швейцария през юни. Киев се надява, че подновените ангажименти за доставка на западни оръжия ще му позволят да си възвърне инициативата на бойното поле и да си върне част от територията си, която все още е окупирана от Русия.

Също толкова сме решени с течение на времето Украйна да се изправи на крака: във военно, икономическо и демократично отношение. Една силна, успешна, процъфтяваща и свободна Украйна е най-добрият възможен укор към Путин“, допълни държавният секретар на САЩ.

Последвайте канала на

Владимир Василев
650 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2024.05.25 | 05:24

7
❤️ Г­­­о­­­р­­­е­­­щ­­­и­­­ ­­­м­­­о­­м­­и­ч­­­е­­­т­­а­­­ ­­в­­и­ ­­­о­­ч­­а­­к­­в­­а­т ­­-­­­ X­­­1­­­8­­.­F­­U­N

2024.05.14 | 14:58

6
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik
Nazi SS

2024.05.14 | 13:51

4
Ако духам на тези двама миризливи чифута, дали ще стана истински нацист ,като Бандера да колиме русхи в Криме?!
Ukraina55

2024.05.14 | 13:53

5
Пак, ще гълташ циганска сперма в Ловешкия затвор , ибана шушумиго АТИЛКЕ ПРОСТА ! ХАХАХАХАХА

2024.05.14 | 13:27

3
Отчаяние.
Емѝ...

2024.05.14 | 13:21

2
❤️Здравейте) Казвам се Мирослав Блажев, на 48 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки с други мъже) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN
na

2024.05.14 | 13:21

1
на иврит ли си говорят тия двамата помияри. изтрепаха украинския народ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини