В Колумбия създадоха отдел за защита на правата на проститутките

Freepik
share

Колумбийското правителство създаде отдел за защита на правата на сексуалните труженици към подминистерството на жените, получил названието „Директорат за жените с платена сексуална дейност“. Транссексуалната феминистка и правозащитничка Шарлот Кайехас встъпи вчера в длъжност като директор, предаде испанската новинарска агенция ЕФЕ.

Основната функция на отдела е да създава, приема и прилага насоки за гарантиране на правата на жените по отношение на сексуалната дейност в замяна на заплащане, посочва в изявление министерството на равенството на Колумбия, под чиято шапка е подминистерството на жените.

Потвърждавам намерението си да градя мостове от институцията до други административни сектори за жените жертви на трафик и сексуална експлоатация, заяви Кайехас по време на церемонията по встъпване в длъжност.

Кубинско-колумбийската активистка припомни работата си са сексуалните труженици, изразявайки надежда „да активира канали за приемане на сигнали“ и подчерта „задължението да се докладва“ по развитието на заведените дела.

Броят на проститутките в Германия се е увеличил с 19%, българките – сред най-многобройните

Допълнително новият директор обеща да предлага възможности за „сексуалните труженици, които искат да напуснат средата“ и за жените „които искат да останат с гаранция за правата им“.

Кайехас има над 25-годишен опит в защитата на правата на сексуалните малцинства както в обществения, така и в частния сектор. Преди новото си назначение Калехас е работила в МВР и отдела за социален просперитет, където управлява столичния регионален директорат. Тя положи клетва пред генералния секретар на министерството на равенството Патриция Гонсалес Васко.

Проституцията е легализирана в Колумбия от 1970 г. Дейността се регулира и ограничава до публични домове в специално обозначени „зони на търпимост“ като кв. „Санта Фе“ в Богота, където подобни дейности са разрешени. Същевременно сексуалната експлоатация и трафикът на хора са забранени, както и експлоатацията на непълнолетни, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини