Президентът на Колумбия предлага закон срещу вандализма и размириците заради протестите в страната

Getty images
share

Колумбийският президент Иван Дуке предлага закон срещу вандализма и нарушаването на обществения ред на фона на избухнали преди седмици и продължаващи протести в страната, предаде ДПА, като се позова на колумбийския в. "Тиемпо".

Дуке призова парламента да приеме такъв закон през предстоящия парламентарен сезон, "за да не се допуска онези, които насърчават подобни практики, да се измъкват безнаказано". Колумбия е разтърсвана от бурни антиправителствени протести от месеци. Досега при размириците са изгубили живота си над 20 души, главно в резултат на полицейско насилие.

Хеликоптерът на президента на Колумбия е бил обстрелван

Протестиращите разрушиха инфраструктура, блокираха големи пътни артерии и нападаха полицейски участъци. В столицата Богота демонстранти наскоро заплашиха няколко автобусни шофьори с ножове и отвлякоха пет автобуса. Първоначално демонстрациите бяха против спорна данъчна и здравна реформа, която президентът Дуке впоследствие оттегли. Сега профсъюзни членове, коренни жители и студенти настояват за фундаментални промени в страната, съобщава БТА.

Колумбия е измъчвана от насилие, бедност и социално неравенство. По данни на националната статистическа служба от вчера през май безработицата в страната е достигнала 15,6 процента, което означава, че без работа са 3,8 милиона души.

Водещи новини

Още новини