"Фейсбук" блокира Мадуро заради "чудодеен лек" срещу COVID-19

Getty Images/Guliver (архив)
share

Технологичната компания „Фейсбук“ блокира временно профила на венецуелския президент Николас Мадуро, защото рекламирал чудодеен лек срещу COVID-19, за който няма данни да лекува заболяването, пише Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33005

През януари Мадуро описа медикаментът „Карвативир“ като „лекарство чудо“, което неутрализира коронавируса без никакви странични ефекти – твърдение, което не е подкрепено от науката. „Карвативир“ е орален разтвор от мащерка, предаде БТВ. 

От „Фейсбук“ свалиха видеоклип, в който Мадуро рекламира лекарството, защото нарушава политиката им за фалшиви новини.'

„Ние спазваме препоръките на СЗО, според които към момента няма медикамент, който да е доказан при лечението и превенцията на COVID-19“, заявиха от компанията за Ройтерс. „Заради продължаващото нарушаване на правилата ни, спираме временно страницата за 30 дни“, допълват от „Фейсбук“.

Мадуро: Имаме чуден лек срещу COVID-19

За момента забраната не се отнася за платформата „Инстаграм“, която също е собственост на „Фейсбук“.

Мадуро нарича „Карвативир“-а „чудодейните капки“ на д-р Хосе Грегорио Ернандез – лекар от 19 век, който е обявен за блажен от Католическата църква.

Официалните числа за коронавируса във Венецуела показват, че до момента са регистрирани 154 905 случая на болестта, а 1543 са починали. Според опозицията на Мадуро това са силно занижени данни главно заради ограниченото тестване на болни.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33005

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини