Сградата на изгорелия Национален музей на Бразилия може да рухне (видео)

gettyimages
share

Фасадата на сградата на Националния музей на Бразилия, където миналата нощ избухна огромен пожар, може да рухне, предаде телевизионният канал "Глобу", като се позова на пожарникарите и беше цитиран от БТА.

Спасителните служби продължават огледа на сградата и ликвидират остатъчни огнища, като заедно с това изваждат и оцелели в огнената стихия експонати. Пожарникари алармираха, че по фасадата има пукнатини, което крие рискове от рухване.

Музеят е в северната част на Рио в историческо имение от началото на 19 в., принадлежало някога на търговец на роби. След пристигането на Португалия в Новия свят, през 1808 г. триетажното здание става владение на монархическото семейство, а през 1816 г. става и негова официална резиденция. В това имение са се случили важни исторически събития. Там през 1822 г. е обявена независимостта от португалската корона, там е заседавало първото конституционно събрание, сложило край на монархическата форма на управление и положило основите на републиката.

Музеят, създаден по нареждане на крал Жуау Шести през 1818 г., е пренесен в имението чак през 1892 г.

Пожарът избухнал след затварянето на музея и затова пострадали няма. Четирима уредници, които са били на работа, са успели да излязат навреме от пламналата сграда. Според една от версиите пожарът може да е предизвикан от падането на летящ китайски фенер на покрива на музея. Ръководството на музея смята, че големите загуби е можело да бъдат избегнати, ако сградата е била снабдена със съвременна противопожарна система.

"Сградата не е била пригодена за функционирането на съвременно научно учреждение с високо ниво на потребление на електроенергия. Лабораториите, ИТ-оборудването, административните зони, са увеличавали товара върху електрическата мрежа", констатира Роберто Леер, ректор на Федералния университет на Рио де Жанейро, структурна единица от който е и музеят.

Националният музей е най-старото научно учреждение в южноамериканската държава. В колекцията му от около 20 млн. експонати има археологически и древноегипетски артефакти, мумии, предмети от бита и минерали. В музея се пазеше и човешки скелет, признат за най-стария, открит на територията на Северна и Южна Америка. Той е на жена, живяла преди повече от 12 000 години.

 

Франция е готова да окаже експертна помощ на Бразилия за възстановяване на Националния музей в Рио, който е почти напълно унищожен, написа днес в Туитър френският президент Еманюел Макрон и определи станалото като трагедия, превърнала в пепел велика история и памет.

Телевизия "Глобу" излъчи кадри с десетки жители на Рио, които си пробиха днес път към сградата и образуваха около музея "жива верига", въпреки че полицията и общинската гвардия се опитаха да ги удържат. Акцията символизира желанието на участниците да "прегърнат" музея, смятан от тях за национална гордост. Органите на реда използваха сълзотворен газ и шумови гранати, за да разпръснат хората. Съобщено беше, че гасенето на огъня е било затруднено и защото противопожарните кранове в съседство не са работели. В огъня е оцелял метеоритът Бендего с тегло от 5260 кг, намерен в съвременна Бразилия в края на 18 в.

Водещи новини

Още новини