Мондиалът носи икономическа криза в Бразилия?

gettyimages
share

Бразилия е заплашена от икономическа криза, пише Нюзру.

Провалът на националния отбор на латиноамериканската държава срещу Германия може да подкопае доверието както у потребителите, така и у местните и чужди инвеститори, допълва медията, като позовава на изследване на учени от Лондонското училище по бизнес. Британските специалисти са установили, че след падане на официалните отбори местните борсови индекси спадат с най-малко 0,5%. Ефектът се усеща по-силно в страни с богати традиции във футбола (Бразилия, Аржентина, Испания, Италия, Англия, Германия, Франция), заради очакваните от феновете на националните отбори победи.

Бразилия похарчила за Световното 11,5 млрд. долара. Решението за домакинството, проблемите с организацията, харчовете и корупцията, както и загубата събудиха недоволството на изпитващата затрудения в икономиката на латиноамериканска страна. Бразилия няма да получи тласък на икономиката от Мондиала. Много обекти така и не са били построени, а от изградените стадиони не може да се очаква възвращаемост, коментират от агенция Блумърг.

Провалът на бразилците също може да повлияе негативно върху преизбирането на Дилма Русеф. Нейният рейтинг се срина от 47% през 2013 г. на 34 на сто преди началото на Световното, след първите победи одобрението се покачило с малко, но след загубата от Германия рейтингът отново падна. По време на управлението на Русеф ръстът на икономиката се е забавил с 2% годишно, а инфлацията е преминала прогнозирания годишен процент от 6,5.

Водещи новини

Още новини