Аржентина разкритикува Дейвид Камерън

share

Аржентина разкритикува британския премиер Дейвид Камерън заради неговото изказване относно позицията на новия папа Франциск за Фолклендските острови, пише в. "Дейли телеграф".

Миналата година Хорхе Берголио, архиепископът на Буенос Айрес, заяви, че Великобритания е узурпирала спорните острови от Аржентина. След избирането му за папа в сряда Дейвид Камерън заяви, че не е съгласен с мнението на главата на Римокатолическата църква, но въпреки това изпитва уважение към него. Сега аржентинският посланик в Лондон Алисия Кастро подчерта, че е потресаващо, че Камерън си е позволил да критикува папата.

Кастро подчерта, че е възмутена от шегата на Камерън във връзка с Фолклендските острови. Говорейки за тях и за позицията на папата, Камерън припомни референдума за бъдещето на Фолклендските острови. На него 1513-те британски жители на островите се произнесоха да си останат британска територия. Говорейки за островите и референдума, Камерън заяви шеговито, че над Фолклендските острови ясно се е видял бял дим, шегувайки се с дима, възвестяващ избора на нов папа. По този повод посланичката на Аржентина в Лондон подчерта, че тази забележка не само не е била забавна, но и е била израз на неуважение към процеса по избор на папа, който е начело на църква, обединяваща 1,2 милиарда вярващи. Според Кастро обидното било, че Камерън си позволил да съпостави мнението на тези 1,2 милиарда души с това на едва 1513 души.

Очаква се утре когато папа Франциск приеме първия си високопоставен гост в качеството си на глава на Римокатолическата църква, а именно аржентинската президентка Кристина Кирхнер, въпросът за Фолклендските острови да бъде една от темите за разговор.

 

Водещи новини

Още новини