Смъртта на кубинския дисидент Освалдо Пая не била злополука

share

Пътната катастрофа, в която загина кубинският дисидент Освалдо Пая през юли м.г., е била съзнателно предизвикана. Това
заяви днес пред в. "Вашингтон пост" испанецът Анхел Каромеро, който е карал колата на Пая, предаде Франс прес.

27-годишният политик уверява, че след излизането от Хавана колата, в която освен него и Освалдо Пая са се намирали кубинският опозиционен представител Харолд Сеперо, който също загина в катастрофата, и шведът Арон Модиг, председател на шведска християндемократическа младежка организация, е била следвана от още няколко коли, една от които непрестанно се е доближавала опасно до тяхната, предаде БТА.

Това е първото интервю, което младият испански консерватор дава след като през октомври м.г. бе осъден в Куба на четири години затвор за непредумишлено убийство. Испанецът бе екстрадиран в края на декември в Испания, където изтърпява наказанието си при режим на частична свобода.

60-годишният Освалдо Пая, носител на наградата "Сахаров" на Европейския парламент за 2002 г., и 31-годишният кубински опозиционен представител Харолд Сеперо, загинаха на 22 юли м.г. в автомобилна катастрофа. Анхел Каромеро и Арон Модиг бяха леко ранени.

"Когато за последен път погледнах в огледалото за обратно виждане, си дадох сметка, че колата (която ни следи) се е приближила твърде много и внезапно усетих силен удар отзад", казва Анхел Каромеро. След това той изгубил съзнание, а когато кубинските следователи пристигнали на място, поискали той да промени версията си за случилото се, казва той. "Предупредиха ме, че съм техен враг и съм твърде млад да загубя живота си", добавя той.

Според официалното разследване колата се движела с твърде висока скорост на влизане в ремонтиран пътен участък и при твърде рязко удряне на спирачките излязла от пътя и се блъснала силно в дърво.

Със смъртта на Освалдо Пая кубинската опозиция загуби основния си водач, отбелязва АФП. "Вашингтон пост" не посочва кога е взето интервюто.

Водещи новини

Още новини