Бременна жена почина, защото „Ирландия е католическа държава!”

share

Бременна жена е починала в ирландска болница, след като й е отказан аборт.

Семейството на Савита Халапанавар твърди, че тя многократно се е молила бременността й да бъде прекратена заради силни болки в гърба и предишен спонтанен аборт. Съпругът на жената обяснява, че от болницата отказали да извършат интервенцията, тъй като засекли пулс на плода, съобщава БТВ, позовавайки се на информация от Би Би Си.

Смъртта на Халапанавар, настъпила на 28-и октомври, е предмет на две разследвания. След направена аутопсия е установено, че жената е починала в следствие на септицемия (инфекция, застрашаваща живота).

31-годишната Савита Халапанавар е зъболекар, родом от Индия. Съпругът й казва, че от екипа в болницата му заявили, че не могат да извършат интервенцията, тъй като „Ирландия е католическа държава!”. Според него жена му, без съмнение щяла да оцелее, ако й било позволено да направи аборт. Аборти в страната не се извършват, ако няма значителен риск за живота на майката и ако плодът е жив.

Сърцето на бебето е спряло на 24 октомври. „Получих обаждане в сряда вечерта, за ми кажат, че пулсът на Савита се е ускорил и се на наложило да я преместят в интензивното отделение”, казва още съпругът. Нещата се влошили в петък, когато от болницата му казали, че положението на жената е критично. Някои от органите на Савита спрели да функционират, а тя починала на 28 октомври.

Университетската болница „Галуей” започва вътрешно разследване, паралелно с това на Изпълнителната здравна служба.

При запитване на ирландското правителство дали ще проведе външно разследване, министър-председателят, заяви: „Неподобаващо е да не се произнесем, но в момента по случая има два доклада и текат две разследвания.”

Водещи новини

Още новини