Литва се готви за втория тур на парламентарните избори

pixabay
share

В неделя литовците ще гласуват на втория тур на парламентарните избори в Литва, като консервативната управляваща партия все още се бори за победа, въпреки че на първия тур лявата опозиция се представи по-добре.

Строгите мерки поради пандемията от КОВИД-19, политическите скандали, в които са замесени няколко ключови членове на кабинета, и притокът на мигранти от съседна Беларус навредиха на популярността на правителството на министър-председателката Ингрида Шимоните, което встъпи в длъжност през 2020 г. 

Гласуването в Литва, която граничи с руския ексклав Калининград на запад и с Беларус на изток, се провежда в момент, когато войната на Русия в Украйна подхранва по-големи страхове за намеренията на Москва, особено в стратегически важния Балтийски регион.

Вотът ще зададе политическия тон в Литва за следващите четири години, но въпреки възможната промяна вляво анализаторите твърдят, че няма да има съществена промяна във външната политика на страната. Страната членка на ЕС и НАТО е твърд поддръжник на Украйна. 

В неделя гласоподавателите в десетки избирателни райони ще избират между двамата водещи кандидати от първия тур и ще попълнят състава на новия 141-местен парламент.

Опозиционните социалдемократи, водени от Вилия Блинкевичуте, излязоха начело на първия тур преди две седмици, като взеха 20 от първите 70 места, които трябваше да бъдат определени. Това ги изведе с две места пред партията Съюз "Отечество" на Шимоните. 

Блинкевичуте заяви, че тя и лявоцентристкият Демократичен съюз, който взе осем места, ще се опитат да сформират коалиция заедно с по-малка трета партия. Трите партии, които до момента имат общо 34 депутати, заявиха, че ще подкрепят взаимно кандидатите си на втория тур. 

Но лявоцентристките партии могат да загубят преднината си и способността им да съставят стабилно правителство може да зависи от нова партия, която мнозина смятат за незначителна. 

Партията "Немуно Аусра"("Зората на Немунас") се класира на трето място на първия тур с 15 места. Нейният лидер Ремигиюс Жемайтайтис трябваше да подаде оставка от парламента по-рано тази година заради антисемитски изказвания, пише БТА.

Литва инвестира 10 млн. евро в производството на дронове в Украйна

Потенциалното силно представяне на "Немуно Аусра" би могло да отвори пътя на партията на министър-председателката към съставяне на правителство на малцинството.

"Никой не може да претендира за очевидно мнозинство след първия тур“, каза Мажвидас Ястрамскис, политически анализатор в Института за международни отношения и политически науки към Вилнюския университет.

Съюзът "Отечество" на Шимоните спечели 18 места на първия тур, а Либералният съюз, който е в коалиция с него, взе осем. И двете партии имат по няколко десетки кандидати, които са водещи преди втория тур, но не са в състояние да спечелят 71 места, необходими за мнозинство.

Напрежението в съседните на Литва страни е в центъра на вниманието на избирателите, както и вътрешните проблеми.

"Гласувах за тези, които никога няма да погледнат на изток, не вярвам на бившите комунисти и на новите популисти“, заяви пред Асошиейтед прес Янина Квиеткаускине, пенсионирана библиотекарка, която пусна бюлетината си в секция за предварително гласуване във Вилнюс.

Повечето от традиционните партии заявиха преди изборите, че няма да се обединят с "Немуно Аусра“. Социалдемократите, например, изключиха всякакъв съюз с партията на Жемайтайтис. Въпреки това "Немуно Аусра“ обяви тази седмица, че ще подкрепи Блинкевичуте от социалдемократите в опита й да стане министър-председател.

Ястрамскис заяви, че е малко вероятно трите лявоцентристки партии да се окажат с достатъчно места, за да съставят сами стабилно ново правителство.

"Единственият по-вероятен вариант за стабилно мнозинство е, ако "Немуно Аусра" се присъедини към вече обявената трипартийна коалиция", каза Ястрамскис. "Но това може да се окаже сериозен проблем за кабинета, ако неприемливата реторика и действия продължат".

Водещи новини

Още новини