Социалдемократите спечелиха парламентарните избори в Литва

  • 28 октомври 2024 06:14

  • 334
  • 2
Социалдемократите спечелиха парламентарните избори в Литва
© pixabay

Социалдемократическата партия спечели втория тур на парламентарните избори в Литва, съобщи избирателната комисия във Вилнюс късно снощи, след като бяха преброени гласовете от почти всички избирателни райони, предаде ДПА.    

С 52 от общо 141 депутатски места в парламента опозиционната партия е напът да вземе властта в Литва.

Управляващият консервативен Съюз "Отечество", ръководен от министър-председателя Ингрида Шимоните, се очертава като втората по големина партия с 28 места. Либералните коалиционни партньори на управляващите се представиха зле, като единият от тях не успя да спечели нито едно място в парламента.

Социалдемократите сега ще се опитат да сформират лявоцентристка коалиция с две други опозиционни партии.

След обявяването на резултатите лидерът на Съюз "Отечество" Габриелюс Ландсбергис призна поражението си и поздрави социалдемократите за успеха им.

Лидерът на социалдемократите Вилия Блинкевичуте заяви: "Резултатите от изборите показаха, че народът на Литва, независимо къде живее - в градовете или в селата - иска промяна, нуждае се от напълно различно правителство", пише БТА.

Литва се готви за втория тур на парламентарните избори

Новото правителство, ръководено от социалдемократите, вероятно ще насочи Литва в нова посока във вътрешната и социалната политика, въпреки че се очаква страната да запази твърдата си евроатлантическа позиция по въпросите на външната политика и сигурността, включително силната подкрепа за Украйна, посочва ДПА.

Избирателната активност беше малко над 41%.

Победата на социалдемократите бе очаквана на фона на социологическите проучвания и резултатите от първия тур преди две седмици.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
334 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР

2024.10.28 | 07:16

2
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако ти налагат ЛГБТ и хомосексуализма - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ! ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.10.28 | 06:32

1
А В БЪЛГАРИЯ НАЗНАЧЕНАТА ВИ ОТ МОСКВА БКП 80 ГОДИНИ СЕ ПОДИГРАВА С БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.

Добави коментар

Водещи новини