Съдът в Рим разпореди мигрантите, отведени от Италия в Албания, да бъдат върнати

pixabay
share

Мигрантите, които от Италия бяха отведени в Албания за постъпване в имиграционните центрове, създадени от италианска страна, трябва да се върнат обратно в Италия. Това разпореди имиграционният отдел на съда в Рим.

Съдът в Рим не потвърди задържането на 12 мигранти в съответния италиански център в Албания. Трябва да бъдат върнати в Италия още днес с кораб на италианската брегова охрана до пристанището на Бари. Молбите им за убежище са отхвърлени, но могат да бъдат направени отново на италианска територия. 

Съдът в Рим се позовава на решение на Европейския съд от 4 октомври относно определянето сигурността на една страна, от която произхождат мигрантите - в случая от Египет и Бангладеш. 

От общо 16 при пристигането им в Албания, двама са заявили, че са непълнолетни, а други двама са били болни и върнати  в Италия. Ред е на останалите 12 мигранти, предава БНР.

В Италия осъдиха джихадист, заплашил Ватикана 

РайНюз посочва, че пътуването от Лампедуза до Албания, продължило два дни, струва на Италия около 20 хиляди евро на мигрант.

Решението на съда в Рим разпали политическия сблъсък между управляващите и опозицията. Премиерът Джорджа Мелони свиква в понеделник Министерския съвет. Тя заяви, че "не зависи от съдебната власт да каже кои страни са безопасни, а от правителството".

Водещи новини

Още новини