Увеличава се броят на мигрантите, пресичащи през Панама

  • 07 юни 2024 08:42

  • 313
  • 0
Увеличава се броят на мигрантите, пресичащи през Панама
© gettyimages

Малко над 170 000 мигранти са преминали през опасния Дариенски проход, свързващ Панама с Колумбия, през първите пет месеца на тази година, съобщи панамската служба по миграцията, предаде Ройтерс.

Това е с 2 % повече от близо 167 000 души, които са преминали през същия период на миналата година, сочат данните на миграционната служба, тъй като все повече хора се отправят по опасния път в търсене на по-добри възможности в САЩ.

Миналата година беше рекордна за миграцията през Дариенския проход, като повече от половин милион души преминаха през джунглата, където мигрантите, които се придвижват пеша дни наред, често стават жертва на грабежи, насилие, трафик на хора и сексуално насилие, пише БТА.

В Румъния разследват служители на МВР за участие в мрежа за трафик на мигранти

Рекордният брой накара панамските власти да потърсят международна помощ и да засилят охраната по своите граници, но броят на мигрантите продължава да се увеличава.

Новото панамско правителство, което трябва да дойде на власт на 1 юли, е настроено да проучи възможностите за затягане на контрола над южната граница в опит да спре миграцията, въпреки че не е представило подробна стратегия.

Въпреки че броят на мигрантите се е увеличил  в началото на 2024 г., панамската служба по миграцията регистрира значителен спад през месеците април и май, който се дължи на началото на дъждовния сезон, отбелязва Ройтерс.

Властите в Панама заявиха, че мигрантите от Венецуела - страна, изправена пред икономическа и политическа криза, са представлявали най-голямата група на преминаващите през Дариенския проход.

Панамската миграционна служба съобщи, че в първите шест дни на юни през прохода са преминали 4499 души, от които 901 са били деца.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
313 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини