Великобритания наложи "големи санкции" срещу руския сенчест флот

pixabay
share

Обединеното кралство наложи санкции срещу 18 руски петролни танкера и четири танкера за втечнен природен газ, съобщи британското външно министерство. Това са "най-големите санкции срещу сенчестия флот на Путин досега", се казва в прессъобщението, цитирано от Би Би Си.

На 18 кораба от "сенчестия флот" е забранено да влизат в пристанищата на Обединеното кралство и няма да имат достъп до водещите морски услуги на Великобритания в света.

"Сенчестият флот" представляват кораби, които заобикалят санкционните ограничения, наложени върху руския нефт и петролни продукти. Общият брой на санкционираните петролни танкери достигна 43, отбелязва британското външно министерство.

"Сенчестият флот се стреми да подкопае санкциите и представлява ясна и настояща опасност. Тези кораби създават рискове за околната среда, като петролни разливи в резултат на груби нарушения на основните стандарти за безопасност, както и рискове за сигурността на световната търговия", се казва в изявлението.

През юли британският премиер призова за съвместни действия срещу "сенчестия флот". "Днес САЩ и Канада се присъединиха към 44 европейски държави и ЕС в съвместната работа за справяне с рисковете, породени от сенчестия флот", каза британското външно министерство.

Подобни действия, отбелязва Форин офис, лишават "военната машина на Путин" от жизненоважен доход. Според него санкционираните петролни танкери са донесли на Русия приблизително 4,9 милиарда долара само през изминалата година. Британското външно министерство вярва, че благодарение на санкциите значителен брой кораби са принудени да стоят бездействащи извън пристанищата по света, неспособни да "продължат да наливат пари във военната хазна на Путин".

Великобритания наложи нови санкции на екстремистки израелски заселници

Наред с действията срещу сенчестия флот, Обединеното кралство въвежда санкции и срещу още четири танкера за втечнен природен газ (LNG) и руската газова компания "Русгаздобича".

Министърът на външните работи Дейвид Лами каза: "Трябва да се борим със злонамерените дейности на Русия на всяка крачка, независимо дали става въпрос за незаконната тактика за попълване на военния бюджет на Путин, използването на кибератаки или варварството на фронтовата линия в Украйна."

Водещи новини

Още новини