Първият италиански кораб с мигранти пристигна в Албания

gettyimages
share

Италианският кораб, превозващ първата група мигранти, които трябва да бъдат настанени в приемните центрове в Албания, пристигна в пристанището Шънджин днес сутринта, предаде Ройтерс.

Италия изгради два приемни центъра в Албания по силата на споразумение между двете правителства - първата подобна сделка, включваща държава от Европейския съюз, отклоняваща мигранти към страна извън ЕС в опит да се справи със засиления миграционен поток.

Италианският военен кораб „Либра“ акостира в бившето военноморско пристанище в Шънджин, северозападно от столицата Тирана, показаха кадри на Ройтерс. Той бе посрещнат от италиански служители.

Първата група мигранти, които ще бъдат подложени на проверка съгласно новото споразумение, включва 10 граждани на Бангладеш и шестима египтяни, които бяха спасени от лодки, отплавали от Либия.

Те ще бъдат проверени в Шънджин и след това отведени във втория лагер, разположен в град Джадър, където ще бъдат настанени, докато документите им бъдат обработени.

След като документите им бъдат обработени, те ще бъдат изпратени или в Италия, ако отговорът на молбата им за убежище е положителен, или обратно в страните на произход, ако молбата им е отхвърлена.

Съоръженията в Шънджин и Джадър ще бъдат обслужвани от италиански персонал. Общият брой на мигрантите, настанени наведнъж в Албания, не може да бъде повече от 3000 според споразумението, припомня Ройтерс.

От Италия заявиха, че в центровете в Албания ще бъдат изпращани само мъже, идващи от страни, класифицирани като безопасни.

Първите мигранти, които Италия изпраща в Албания, се очаква да пристигнат утре

В момента  в италианския списък фигурират 21 такива държави.

Миналата година само от четири от тях – Бангладеш, Египет, Кот д'Ивоар и Тунис, в Италия са пристигнали 56 588 мигранти. Повечето от тях са успели да избегнат приемните центрове и са се отправили към по-богатата Северна Европа.

Съгласно условията на споразумението с Албания до 36 000 мигранти могат да бъдат изпращани в балканската страна всяка година, стига да идват от списъка на безопасните страни, припомня Ройтерс.

Експерти по правата на човека казват, че може да е трудно за италианските съдилища да обработват своевременно молби за убежище или обжалвания срещу заповеди за задържане от хора, приютени в друга държава, а дългите процедури могат да създадат неоправдана тежест върху мигрантите.

Бързото репатриране, предвидено в плана, може да не се осъществи, тъй като някои държави имат ограничения за броя на гражданите, които могат да приемат обратно.

Правителството на Италия се надява, че заплахата от задържане ще действа като възпиращ фактор за мигрантите. Премиерът Джорджа Мелони каза тази седмица, че Италия дава пример на останалата част от Европа с тази политика.

Водещи новини

Още новини