Първите мигранти, които Италия изпраща в Албания, се очаква да пристигнат утре

  • 15 октомври 2024 14:28

  • 248
  • 1
Първите мигранти, които Италия изпраща в Албания, се очаква да пристигнат утре
© pixabay

Първата група мигранти, които Италия изпраща в центрове в Албания по силата на подписаното миналата година споразумение между Рим и Тирана, се очаква да пристигне утре, съобщи ДПА.

Групата е съставена от 16 мъже от Египет и Бангладеш, които пътували към Европа, когато били заловени от италианските власти в международни води в Средиземно море. Както съобщи АНСА, групата замина вчера на борда на военния кораб "Либра".

По силата на споразумението с Албания Италия изгради два центъра за временно настаняване, където ще бъдат изпращани мигранти мъже, установени в международни води, докато текат процедурите по разглеждане на молбите им за убежище. Тези, които го получат, ще могат да влязат в Италия, докато останалите ще бъдат депортирани направо от Албания.

Албания отваря днес първия клъстер от преговорите за присъединяване към ЕС

Според процедурата първоначално мигрантите ще пристигнат в центъра в пристанището Шънджин, а след първоначална проверка ще бъдат прехвърлени в основния център в град Джадър, където ще изчакат разглеждането на молбите си за убежище.

Схемата, създадена по силата на споразумението между Италия и Албания, е насочена към мигранти, които идват от страни, смятани от Италия за сигурни.

Последвайте канала на

Калина Христова
248 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ne

2024.10.15 | 15:01

1
palna glupost e i vav albania shte gi varjat za da ne se varnat niama takiva filmi evrogeiski smeshnici

Добави коментар

Водещи новини