Олаф Шолц: ЕС е завършен само със Западните Балкани

Getty Images
share

Германският канцлер Олаф Шолц заяви днес в Берлин, че Европейският съюз е завършен само със Западните Балкани като част от него, както и че страните от региона трябва да предприемат следващите крачки към съвместно бъдеще, предаде Танюг.

На откриването на срещата на върха от Берлинския процес, която се провежда днес в германската столица, Шолц посочи, че регионът на Западните Балкани все още е белязан от конфликтите от миналото, но е време те да бъдат преодолени и „да се обърнем към бъдещето“.

„Затова искам да кажа на нашите приятели от Белград и Прищина, не допускайте миналото ви да ви дърпа назад от пътя на мирно и проспериращо бъдеще“, отбеляза той. „Продължавам да вярвам, че това бъдеще е в ЕС, а натам води само един път – пълното изпълнение на постигнатите споразумения. Ангажирани сме с решаването на двустранните въпроси в духа на сътрудничество и миролюбиви средства. С това се ангажира Берлинският процес“.

Сърбия не признава обявената през 2008 г. независимост на Косово и двете страни водят диалог за нормализиране на отношенията под егидата на ЕС.

Жозеп Борел събира лидерите на Западните Балкани на традиционен работен обяд в Ню Йорк

Шолц приветства деблокирането на Централноевропейското споразумение за свободна търговия (ЦЕФТА), след като Косово премахна забраната за внос на продукти от Сърбия на един от граничните пунктове – 16 месеца след като спря вноса, за да предотврати предполагаеми скрити доставки на оръжие. Косовските медии съобщиха, че Германия е предупредила Косово, че ако не възобнови търговията със Сърбия, ще бъде изключено от ЦЕФТА и Берлинския процес.

Шолц подчерта, че решението на Косово дава възможност за активиране на няколко други споразумения, като споразумение за разрешителни за работа и маршрути на онлайн търговия.

„Ще подпишем два документа, които ще облекчат живота на хората. Първият е нов план за действие за общия регионален пазар – основен документ за по-нататъшно задълбочаване на икономическата интеграция. Обхваща и социални и работни аспекти на сътрудничество и мобилност, а това ще направи трансграничната работа по-лесна и значително ще ви приближи към стандартите на ЕС“, посочи германският канцлер.

Той изтъкна, че министрите на външните работи, икономиката, земеделието и защитата на околната среда на страните членки на ЕС, заедно с колегите си от страните от Западните Балкани и представители на гражданското общество, учени и депутати, работят по въпроси, които за важни за гражданите във всички тези страни – от контрола по границите и управлението на миграцията до зеления преход, икономическото сътрудничество и половото равноправие. По думите му целта на това сътрудничество е ускоряване на евроинтеграцията на всички страни от Западните Балкани.

„Заедно работим за намирането на компромис за доброто на всички. Берлинският процес е една история на успеха“, заключи Шолц на откриването на срещата на върха днес.

Берлинският процес за Западните Балкани стартира през 2014 г. по инициатива на Германия и цели подпомагането и задълбочаването на икономическата интеграция на шестте държави от Западните Балкани (Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Косово, Албания, Република Северна Македония) и сближаването на региона с ценностите и социално-икономическите стандарти на ЕС. 

На срещата в Берлин, освен лидери на страни от Западните Балкани и ЕС, присъства и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, пише БТА.

България е представена от служебния премиер Димитър Главчев.

Водещи новини

Още новини