Манфред Вебер: Никой не иска да ходи в Будапеща заради Виктор Орбан

Getty Images
share

Никой не иска да ходи в Будапеща заради Виктор Орбан, каза днес председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер.

Той направи коментара минути преди унгарският премиер Виктор Орбан да представи в парламент в Страсбург програмата на унгарското ротационно председателство на Съвета на ЕС. Вебер даде съвместна пресконференция с унгарския евродепутат и лидер на опозицията в страната Петер Мадяр, пише БТА. 

"По време на предишното европейското председателство на Унгария преди десетина години имаше 44 срещи на високо ниво в Будапеща. Днес никой не иска да ходи там. Това показва, че настоящото унгарско правителство не прави така, че да има силен глас на европейската маса за преговори. Затова е добре да имаме Петер Мадяр и партия "Тиса" в семейството на ЕНП", коментира пред журналисти Вебер.

Той отправи и няколко послания.

"Моето първо и най-важно послание е, че Унгария е силна страна вътре в Европейския съюз. Унгарците са истински европейци и може да разчитат на своите приятели в Европа и на европейската солидарност. Второто ми послание е, че Унгария заслужава силен глас на европейско ниво", каза председателят на ЕНП. 

Виктор Орбан: Стане ли президент Тръмп, отварям шампанското

Попитан как ще коментира, че унгарската прокуратура иска да заведе наказателно дело срещу Петер Мадяр, той отговори, че това е интересно съвпадение с днешното присъствие на унгарския премиер Виктор Орбан в Европейския парламент.

"Върховенстово на законата означава такива неща да не бъдат политизирани. Който иска да го направи, явно обслужва нечии интереси", каза още Манфред Вебер.

Водещи новини

Още новини