Евакуациите от Ливан напълниха хотелите в кипърския град Ларнака

Getty Images (архив)
share

Плажовете и хотелите в кипърския крайбрежен град Ларнака са необичайно пълни за сезона и в някои дни движението напомня за лятото, пише в електронното си издание кипърският в-к „Филелефтерос“. Според публикацията това се дължи на военната операция на Израел в Ливан и на полетите за евакуация на граждани на чужди страни.

Според председателя на хотелиерската асоциация в Ларнака Мариос Поливиу ситуацията се променя бързо, но хотелите регистрират висока заетост за сезона.

Има голямо търсене в зависимост от полетите, които се извършват от Ливан. Става въпрос главно за ливанци, но и за граждани на трети страни. Някои от тях остават в Кипър за определен период, а други го използват като спирка, за да заминат за страните си. Има дни, в които е трудно да намериш стая в Ларнака, но това се променя ежедневно. Тоест един ден можем да кажем, че хотелите са пълни, а през следващите има разполагаемост, защото хората отпътуват масово. Търсенето започва от петзвездни и четиризвездни хотели и след това преминават към другите възможности, казва Поливиу, цитиран от БТА.

Хотелите в Ларнака се пълнят и защото в тях са настанени доста мисии, които пристигат от чужбина, за да окажат съдействие при нужда в случай на масови евакуации.

Засилват се операциите в Кипър по евакуация на чуждестранни граждани от Ливан

Наред с това в сравнение с миналата година има увеличение на резервациите и от туристи и хотелиерите се опасяват, че в случай на по-нататъшна ескалация на войната някои от тях може да отменят резервациите си.

Ако увеличеното търсене се запази, от хотелиерската асоциация смятат, че е възможно хотели, които е било планирано да затворят след края на туристическия сезон в началото на ноември, да останат отворени по-дълго.

В Ларнака е разположено основното международно летище в Кипър.

Водещи новини

Още новини