Унгария би искала да се оттегли от правилата на ЕС за предоставяне на убежище в писмо до Европейската комисия

pixabay
share

Унгария настоява за възможността да се оттегли от правилата на ЕС за предоставяне на убежище в писмо до Европейската комисия, предаде ДПА, цитирани от БТА.

Министърът по европейските въпроси Янош Бока съобщи в социалната платформа "Екс", че е изпратил писмо по този въпрос до еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон.

Той каза, че ако има изменение в договорите на ЕС, което да позволи това, Унгария би искала да последва примера на Нидерландия и да "започне съответните процедури". В същото време Унгария остава ангажирана с безвизовото Шенгенско пространство, добави Бока.

Салвини и Орбан разкритикуваха Брюксел

"Унгария вярва, че възстановяването на по-силен национален контрол върху миграцията сега е единствената възможност за постигане на тези цели и за ефективно спиране на незаконната миграция", която "представлява заплаха за националната сигурност", се казва в писмото му до Йохансон.

Унгарският министър по европейските въпроси изрази намерението си да се оттегли от правилата на ЕС за предоставяне на убежище през септември.

Водещи новини

Още новини