Макрон: Страните от Международната организация на франкофонията призовават за спиране на огъня в Ливан

Getty Images/Guliver
share

Осемдесет и осемте членове на Международната организация на франкофонията „единодушно“ призовават за „незабавно и трайно“ прекратяване на огъня в Ливан, друг член на организацията, който е подложен на израелски удари, обяви днес френският президент Еманюел Макрон, цитиран от АФП.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2948

„Единодушно се изказахме за незабавно и трайно прекратяване на огъня и изразихме ангажимента си за деескалация на напрежението в региона“, заяви френският президент на пресконференция, с която закри 19-ата среща на върха на Франкофонията, която се провежда във Франция. Макрон също така благодари на страните членки „за одобрението на организирането от Франция на международна конференция в подкрепа на Ливан“ през октомври.

Макрон призовава за незабавно спиране на доставките на оръжия за Израел

Макрон изрази съжаление за „избора“ на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху да се намеси с военни средства в Ливан, по-специално чрез „сухопътни операции“ срещу групировката "Хизбула". Същевременно той потвърди правото на Израел да се защитава. Франция е „солидарна със сигурността на Израел“, подчерта той и добави, че в понеделник ще приеме семействата на френско-израелските жертви на атентатите от 7 октомври.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2948

Водещи новини

Още новини