Австрия се готви за продължителни преговори за формиране на кабинет

pixabay
share

Австрийският президент ще поиска консервативното правителство да продължи работа във временно качество, докато партиите се опитват да формират нов кабинет след победата на крайнодясната Партия на свободата на вота в неделя, предаде Ройтерс.

Партията на свободата спечели за първи път парламентарни избори от основаването си през 50-те г. на миналия век с лидер бивш офицер от СС и нацистки депутат.

Осигурявайки си около 29% от вота, настроената приятелски към Русия евроскептична крайна десница се нуждае от коалиционен партньор, за да управлява, но другите партийни лидери заявиха, че не са заинтересовани.

Австрийският канцлер: Мандат за правителство трябва да получи Партията на свободата

Президентът Александър ван дер Белен, бивш лидер на Зелените, ще поиска след оставката на кабинета той да продължи работа до формирането на коалиция. Но този път преговорите може да продължат по-дълго от обичайните два-три месеца.

Консервативната Народна партия на канцлера Карл Нехамер е единствената, която е отворена за коалиция с крайната десница. Но Нехамер неколкократно е отхвърлял възможността за правителство с лидера на Партията на свободата Херберт Кикъл. Той потвърди тази позиция и след изборите.

Партията на свободата се надяваше Нехамер да бъде отстранен като лидер и това да проправи път към коалиция, но вчера ръководството на Народната партия потвърди подкрепата си за канцлера.

Водещи новини

Още новини