Гърция въвежда лондонски модел за борба с престъпността чрез камери

Novini.bg/ Canva
share

План за прилагане на лондонски модел се обмисля от Министерството на гражданската защита относно поставянето на поне 1000 камери по улиците на Атика, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Намерението на правителството е инсталирането на камерите да не бъде само за прилагане на Кодекса за движение по пътищата и проверка на пътните нарушения, но и за справяне с престъпността.

Камера засне Банкси в Лондон

Вече са изготвени проучвания от полицейските комисии, които анализират кои улици имат най-остри проблеми с престъпността. Целта на това "картографиране" е да се идентифицират точките, в които целенасочено ще бъдат поставени съвременни охранителни камери.

По същество планът на Министерството на гражданската защита е да осигури наблюдение на централните улици на Атика, така че при извършване на сериозно престъпление да могат да бъдат събрани критични данни. Дори и да няма непосредствена инсталация на камери, се предвижда изграждането на съответна инфраструктура. Камерите няма да бъдат скрити, а видими. За първи път се прави опит за подобряване на възможностите на прокуратурата в тази насока. Всъщност, това е стъпка към прилагането на лондонския модел, при който полицейските служби ежедневно събират видеозаписи от охранителни камери, които предават изображения на оперативните центрове.

Планът на Министерството на гражданската защита ще бъде представен на Агенцията за защита на личните данни, която ще го разгледа и ще даде становище дали ще бъде дадена "зелена светлина" за изпълнението му. Гръцката полиция ще представи на агенцията доклад с анализ на данните за престъпността, в който ще бъдат изложени причините за изпълнението на плана с камерите, както и предпазните мерки за защита на личните данни. Според полицейски източници, материалите от камерите ще бъдат използвани след уведомяване на прокуратурата и съответна обосновка.

Това не е първият път, когато Министерството на гражданската защита обмисля лондонски стил за справяне с престъпността.

През октомври 2023 г. отново беше обсъден подобен проект (който не се осъществи), предвиждащ инсталирането на 700 камери в Атика. Тогавашният министър на гражданската защита Янис Иконому проведе дискусия по темата с посланика на Великобритания в Атина, Матю Лотц.

Двамата обсъдиха, наред с други теми, ефективността на инсталирането на охранителни камери в града за борба с престъпността.

"Инсталирането на камери за намаляване на престъпността и подобряване на трафика, при стриктно зачитане на личните свободи и данни, е приоритет на гръцкото правителство. В този контекст обсъдихме начина, по който това беше приложено с доказан успех в Обединеното кралство и особено в Лондон“, заяви Иконому.

В Обединеното кралство и особено в Лондон, тази практика съществува от много години и по нея е натрупан значителен опит. Лондон е един от градовете с най-високо съотношение население/камера в света.

Водещи новини

Още новини