Белгия ще се забави с доставката на изтребители Ф-16 за Украйна

pixabay
share

Белгия ще се забави с доставката на обещаните изтребители Ф-16 за Украйна, съобщават местни медии, като се позовават на изявление на министъра на отбраната в оставка Людивин Дедондер. Досега белгийските Военновъздушни сили (ВВС) не са получили новите изтребители Ф-35, поръчани на САЩ за замяна на остарялата техника, предвидена за украинската страна.

Очаква се Белгия да разполага с новите машини до пролетта догодина. Белгийските власти ще се постараят до края на тази година няколко Ф-16 да бъдат на разположение на украинците, стига това да е възможно, е допълнила Дедондер. По нейните думи до получаването на новите изтребители, Белгия не може да се откаже от Ф-16, защото това би застрашило сигурността на страната.

САЩ: Украйна може да удря дълбоко в Русия със собствените си оръжия

Белгийските ВВС очакват първите осем Ф-35 до края на годината, а останалите 26 машини се предвижда да бъдат доставени в началото на следващата година. След руското нападение срещу Украйна властите в Киев са получили от Белгия помощ за 1,21 милиарда евро и възможност за обучение на над 3000 войници.

Водещи новини

Още новини