Австрийският канцлер: Мандат за правителство трябва да получи Партията на свободата

Getty Images/Guliver
share

Националният съвет на управляващата Австрийска народна партия (АНП) потвърди днес с единодушие доверието си към федералния канцлер и ръководител на формацията Карл Нехамер.

Излизайки от централата на АНП след заседанието, Нехамер направи кратко изявление, в което не съобщи нищо за възможните коалиционни предпочитания и имената на преговорния екип за проучвателните разговори. Той обаче даде да се разбере кой според партията трябва да ръководи сега: „Според мен е добра традиция този, който спечели изборите, да получи проучвателния мандат.“ Той имаше предвид крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС).

Нехамер също така се обяви за спазване на традицията при избора на председател на Националния съвет (долната камара на австрийския парламент) „партията с най-много гласове има право да назначи първия председател на Националния съвет.“ Всичко останало ще бъде решено в рамките на парламентарния процес, допълни в същото време той.

Изборите в Австрия: Как се стигна до възхода на крайнодесните?

Резултатът е значително по-добър от този, който очаквахме да постигнем, въпреки загубата на повече от единадесет процентни пункта до 26,3 процента от гласовете, продължи канцлерът и лидер на АНП. 

Два дни след изборите за Национален съвет АНП, НЕОС и Зелените заседават в своите комисии днес. Социалдемократите се събраха още вчера и преговорният им екип за проучвателните разговори вече е сформиран. Федералното ръководство на АПС ще заседава утре, отбелязва БТА. 

Водещи новини

Още новини