Португалската полиция арестува 14 заподозрени подпалвачи във връзка с горските пожари

gettyimages
share

Португалската полиция арестува тази седмица 14 заподозрени подпалвачи, които може да са предизвикали някои от десетките смъртоносни горски пожари, бушуващи в цялата страна, съобщава БТА.

Пожарите отнеха живота на най-малко седем души и изпепелиха домове, фабрики и десетки хиляди хектара гора.

Португалският премиер Луиш Монтенегро обеща във вторник крути "наказателни мерки" срещу подобни престъпления, "извършени в името на частни интереси", без да даде повече подробности.

Горските пожари в Португалия взеха жертва

Преподавателят в университета "Лузофона", Салвадор Пиньо Ферейра, специализиран по въпросите на гражданската защита, каза пред Ройтерс, че има ясни признаци за престъпна дейност, защото много от пожарите "са избухнали през нощта и е много странно да се видят толкова много и толкова разпръснати огнища".

Изследователят и криминолог Андре Инасио заяви, че подпалвачите вероятно влошават още повече ситуациата, предизвикана от "климатичните промени, (в резултат на които) сухите гори се съчетават със силни ветрове", макар че първите огнища на пожари може да са тръгнали случайно.

"Новите пожари, които пламват на зазоряване, не се разпалват от само себе си. Премиерът ни направи услуга, като каза за какво всъщност става дума", заяви изследователят и спомена за възможни икономически интереси, като покупката на изпепелена дървесина или на земя на по-ниски цени, като мотиви за умишлените палежи.

Пожарите може да са подпалени и от хора с психически проблеми, посочва Ройтерс.

Водещи новини

Още новини