Проверяват кандидатите за еврокомисари за потенциален конфликт на интереси

Фейсбук ЕU
share

На третия ден от пленарната сесия на Европейския парламент, в Страсбург ще се проведе пресконференция на тема “Проверка на потенциален конфликт на интереси на кандидатите за членове на Комисията”.

Събитието ще води българският евродепутат и председател на комисията по правни въпроси Илхан Кючюк. Той ще информира медиите за процедурните стъпки на проверката на декларациите за финансови интереси на кандидатите за членове на новата ЕК.

Съгласно правилника за дейността на Парламента, комисията по правни въпроси отговаря за проверката на потенциален конфликт на финансови интереси на всеки кандидат за член на Комисията. Тази процедура е поверителна и е предпоставка за провеждане на изслушването на кандидата в ЕП. Комисията по правни въпроси трябва да потвърди писмено липсата на конфликт на интереси, за да може кандидатът да бъде изслушан от съответната парламентарна комисия.

Фон дер Лайен призова ресорът на Захариева да бъде в центъра на икономиката на ЕС

Сред темите, които ще бъда дискутирани от евродепутатите в пленарната зала днес, са последиците от опустошителните наводнения в Централна и Източна Европа, предизвикани от бурята “Борис” и подготовката на ЕС за действия при подобни бедствия, които стават все по-чести заради климатичните промени. Темата беше включена в дневния ред в последния момент, след като унгарският премиер Виктор Орбан отмени речта си в рамките на унгарското ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз, именно заради бурята “Борис”.

"Заради екстремните метеорологични условия и наводненията отлагам всички свои международни задължения", написа в социалната мрежа "Екс" унгарският премиер."Няма да напускам страната, докато не преодолеем най-лошото", каза той на видеозапис, публикуван във "Фейсбук", пише БТА.

Евродепутатите ще разискват и унгарската схема за национална карта и нейните последици за Шенген и пространството на свобода, сигурност и правосъдие. Схемата предлага на избрани националности опростена процедура за получаване на разрешителни за работа с възможност за събиране на семейството. Той продължава две години и може да бъде подновен за още три години, проправяйки пътя за дългосрочно пребиваване.

Първоначално националната карта беше достъпна само за украински и сръбски граждани. Но през юли планът беше изменен, за да включи Босна и Херцеговина, Молдова, Северна Македония и Черна гора, както и Русия и Беларус. Новината съвпадна с дипломатическите последици от противоречивото посещение на премиера Виктор Орбан в Москва, отбелязват световните медии.

Водещи новини

Още новини