Испанският премиер се срещна с венецуелския опозиционен лидер в изгнание Едмундо Гонсалес

Getty Images
share

Бившият кандидат за президент на Венецуела от опозицията Едмундо Гонсалес се срещна с испанския премиер Педро Санчес, четири дни след като избяга в изгнание в рамките на преговорите с правителството на Николас Мадуро, предаде Асошиейтед Прес.

Бягството на Гонсалес в изгнание нанесе сериозен удар на милиони хора, които възлагаха надежди на политическата му кампания.

Поддръжниците му във Венецуела и извън нея, както и правителството на САЩ, го смятат за легитимен победител на президентските избори на 28 юли.

Вчера испанският парламент одобри предложение на консервативната Народна партия, в което се настоява лявото коалиционно правителство на Санчес да признае опозиционния лидер за избран президент на Венецуела. Предложението обаче няма задължителен характер.

Испанският премиер е на обиколка в Западна Африка с цел да спре мигрантските потоци

Испанското правителство подкрепя позицията на Европейския съюз, който изисква от Мадуро да оповести в детайл резултатите от гласуването, преди ЕС да признае победителя.

Европейският парламент ще обсъди резултатите от изборите във Венецуела във вторник в Страсбург, Франция.

Пристигането на Гонсалес допълнително обтегна отношенията между Мадрид и Каракас. Вчера Хорхе Родригес, председател на Националното събрание на Венецуела, поиска „незабавно скъсване на всички дипломатически отношения, на всички търговски отношения“, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини