Испанският премиер Санчес ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин в Пекин днес

  • 09 септември 2024 08:40

  • 187
  • 1
Испанският премиер Санчес ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин в Пекин днес
© Getty images

Испанският премиер Педро Санчес днес ще се срещне с китайския президент Си Цзинпин и други високопоставени служители в рамките на второто си посещение в Китай за последната година и половина, което се провежда на фона на търговски спор за електрическите автомобили, предаде Асошиейтед прес. 

Лявоцентристкият лидер също така ще посети бизнес форум в Пекин за испански и китайски компании, преди по-късно днес да замине за Шанхай. Той ще присъства утре на други делови събития и на откриването на Института "Сервантес“ – център, който популяризира испанския език и култура. 

Преди да осъществи преговори и да вечеря със Си, Санчес ще се срещне с китайския си колега Ли Цян и председателя на законодателния орган на Китай Чжао Лъцзи. Визитата на министър-председателя е до сряда. 

Санчес посети Китай през март 2023 г., по време на испанското ротационно председателство на Европейския съюз. 

Испания беше сред страните членки на ЕС, които по-рано тази година подкрепиха въвеждането на мито в размер на 36,7% на китайските електромобили. Китайското правителство отговори, като започна разследване на вноса на свинско месо от Европейския съюз. 

Испанският премиер подписа с Мавритания споразумения за спиране на вълната от мигранти

Износът на свинско месо за Китай отбеляза връх от 7,4 млрд. евро през 2020 г., когато Пекин се обърна към чужбина, за да задоволи вътрешното си търсене, след като свинефермите му бяха опустошени от заболяване. Оттогава европейският износ към Китай спадна, достигайки миналата година до 2,5 млрд. евро, пише БТА.

Почти половината от това количество идва от Испания.  Напрежението около свинското месо не попречи на Испания да приветства плановете на китайския производител на автомобили „Чери“ да отвори завод за електрически превозни средства в Барселона.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
187 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ВЕНЕЦУЕЛСКАТА МАЙ МУНА

2024.09.09 | 10:25

1
ДА СЕ ЛИКВИДИРА !

Добави коментар

Водещи новини