ЕК засега не коментира усложненията с кандидата за еврокомисар от Словения

Getty Images
share

Европейската комисия засега не коментира усложненията, настъпили след промяната на кандидата за следващ еврокомикар от Словения. Процесът продължава, заяви говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси, предаде БТА.

Европейски медии съобщиха по-рано днес, че е възможно Словения да забави допълнително обявяването на предложението за състава на новата комисия. Това може да се случи, ако председателят на комисия в словенския парламент не насрочи за утре предвиденото по-рано заседание за одобрение на националната кандидатура за еврокомисар. Председателят на парламентарната комисия е пожелал да се запознае с писмото, което председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е изпратила до словенския премиер Роберт Голоб с искане за смяна на кандидата, уточни европейската редакция на изданието "Политико".

Словенският кандидат за еврокомисар оттегли кандидатурата си заради различия с Урсула фон дер Лайен

Разговорите на Фон дер Лайен с премиерите от ЕС са поверителни, заяви по този повод днес говорител на комисията. Той не отговори на въпрос дали е възможно следващата седмица Фон дер Лайен да представи пред ръководството на Европейския парламент списъка с бъдещите еврокомисари, без да бъде определен словенският кандидат.

Първоначално се предвиждаше председателят на ЕК да представи списъка тази седмица, но заради случая със Словения процедурата бе отложена за следващия вторник. В Словения е необходимо промяната на кандидата за еврокомисар да бъде потвърдена от парламента и се предвиждаше тази процедура да се състои утре. Усложнението е свързано с първоначалния избор на Словения да предложи еврокомисар мъж и настояването на Фон дер Лайен за повече жени в следващия състав на комисията.

Водещи новини

Още новини