Шолц атакува крайната десница по време на дебат в Бундестага

Getty Images
share

Германският канцлер Олаф Шолц атакува крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ) в началото на днешния дебат в Бундестага, заявявайки, че неговото правителство „ще направи всичко по силите си“, за да я спре, предаде ДПА.

Шолц нарече „депресиращи“ резултатите от скорошните избори в източните германски провинции Саксония и Тюрингия, където АзГ постигна исторически успехи.

В Тюрингия АзГ излезе на първо място – първа победа на крайнодясна партия в провинциални избори в Германия от времената на нацизма насам. В Саксония АзГ остана на второ място с малка разлика от десноцентристкия Християндемократически съюз (ХДС).

„Никога няма да се примирим с това“, заяви Шолц, коментирайки успехите на крайната десница в началото на днешните дебати в Бундестага.

Шолц: Антисемитизмът и ислямизмът нямат място в Германия

Лявоцентристките социалдемократи на Шолц, както и неговите коалиционни партньори Зелените и Свободните демократи отбелязаха спад на подкрепата на изборите в двете провинции.

Канцлерът обвини АзГ, че е обвързана с миналото и че има остарели представи за човечеството, както и  че се стреми да лиши Германия от добро бъдеще.

Изявлението на Шолц дойде в навечерието на изборите в източната германска провинция Бранденбург, които ще се произведат на 22 септември. Там партията на Шолц отдавна оглавява провинциалното правителство, но сега според допитванията изостава от АзГ.

Избирателният район на Шолц е в Потсдам, столицата на провинция Бранденбург, а съпругата му Брита Ернст беше министър от ГСДП в провинциалното правителство. Миналата година тя подаде оставка, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини