Шолц за депортирането на афганистанци: Ясен сигнал към престъпниците

  • 30 август 2024 13:26

  • 672
  • 2
Шолц за депортирането на афганистанци: Ясен сигнал към престъпниците
© Getty Images

Германският канцлер Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 определи полета, с който 28 осъдени бяха депортирани за Афганистан, като ясен сигнал, че страната ще прилага стриктно закона, предаде ДПА. 

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1646

"Това е ясен сигнал: Тези, които извършват престъпления, не могат да разчитат, че няма да ги депортираме, но ние ще се опитаме да го направим, както виждате в този случай“, заяви Шолц по време на предизборна проява на левоцентристката си социалдемократическа партия край град Лайпциг.

"Обявихме, че ще депортираме и престъпници обратно в Афганистан. Подготвихме това внимателно, без да говорим много за него, защото такива планове успяват само ако полагаш усилия, ако го правиш внимателно и много дискретно. Това беше направено днес“, каза той. 

Полетът за Афганистан днес сутринта е първият случай, в който Германия депортира афганистанци в родината им, откакто твърдолинейните ислямистки талибани поеха отново властта в страната преди три години.

Германия възобнови депортирането на афганистанци

Според министъра на вътрешните работи Нанси Фезер на борда на самолета е имало 28 афганистанци, които са били осъдени за криминални престъпления в Германия.

Депортирането на афганистанци и сирийци предизвиква сериозни спорове в Германия предвид лошите резултати в областта на правата на човека на управляващите правителства в двете страни, отбелязва Ройтерс.

Зелените, ключов коалиционен партньор на лявоцентристките социалдемократи на Шолц, са особено колебливи по отношение на подкрепата на подобна стъпка. 

Министърът на външните работи Аналена Бербок, която е от групата на Зелените, предупреди да не се предприемат стъпки, които биха могли косвено да представляват признаване на твърдолинейния ислямистки режим на талибаните.

Берлин спря връщането на хора в Афганистан по причини, свързани с правата на човека, след като талибаните взеха властта през 2021 г., припомня Ройтерс. 

В две източногермански провинции, в които антиимиграционната партия "Алтернатива за Германия" оглавява проучванията, в неделя ще има избори.

През юни Германия заяви, че отново обмисля да депортира афганистански мигранти, които представляват заплаха за сигурността, след убийството на полицай в град Манхайм, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
672 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.08.30 | 14:12

2
samozabravil se kravarski bokluk kakav zakon sas 28 varnati a 5 miliona sa ti prevzeli darjavata

2024.08.30 | 13:38

1
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк----> use.my/estoy

Добави коментар

Водещи новини