Шолц свиква нова среща по въпросите на жилищната криза

  • 02 август 2024 11:56

  • 327
  • 0
Шолц свиква нова среща по въпросите на жилищната криза
© pixabay

Германският канцлер Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 подновява усилията на правителството за справяне с жилищната криза в страната, изправена пред рецесия и готвеща се за избори, в които крайната десница може да засили позициите си, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Правителството насрочи среща между политици, министри и представители на сектора на недвижимите имоти в Хамбург на 6 декември, според представители на бранша.

Срещата ще бъде посветена на проблема с недостига на жилища, който бе изострен от фалита на големи строителни предприемачи и срива на инвестициите и финансирането.

Предишната подобна среща бе през септември миналата година и доведе до редица предложения на правителството, но до малко конкретни действия.

Тим-Оливер Мюлер, ръководител на Германската федерация на строителния сектор, изрази недоволство, че "голяма част от това, което бе обсъждано по-рано, не доведе до нищо". "Имаме нужда от конкретни стъпки и реални действия", заяви той.

Европа се задъхва под тежестта на жилищната криза

Представители на строителния сектор призовават за промени, сред които намаляване на данъка върху продажбите на недвижими имоти, който в Германия може да достигне 6 на сто от цената на жилището, както и за смекчаване на регулациите, което ще намали разходите за строителство.

Правителството не отговори на запитванията за коментар макар министерството на жилищното строителство да посочи, че работи за подпомагане на сектора с мерки като ускоряване на процедурата за издаване на строителни разрешения. 

В продължение на години ниските лихви и силната икономика подхранваха бурен растеж в германския сектор на недвижимите имоти, който обаче приключи през 2022 г., когато високата инфлация принуди Европейската централна банка бързо да вдигне цената на кредитирането. Последвалата криза доведе до забавяне на сделките, блокирани проекти и фалити на водещи предприемачи. Най-новите данни продължават да показват ускорено намаляване на разрешителните за строеж на апартаменти, както и нов спад в броя на започнатите нови сгради през първата половина на годината.

Последвайте канала на

Калина Христова
327 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини