Си Цзинпин и Педро Санчес се стремят да облекчат търговските спорове между ЕС и Китай

Gettyimages (архив)
share

Китайският президент Си Цзинпин призова гостуващия испански министър-председател Педро Санчес да изиграе „конструктивна роля“ за подобряване на обтегнатите отношения между Пекин и Европейския съюз, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

От своя страна Санчес изрази надежда, че ЕС ще успее да избегне търговска война с Китай, въпреки че Брюксел обмисля налагането на мита върху произвежданите в Китай електромобили. По време на срещата им Си говори и за задълбочаване на търговските връзки между Китай и Испания в сектори като изкуствения интелект, цифровата икономика, новата енергия и други високотехнологични сфери.

Китайският лидер заяви, че Пекин иска да работи с Брюксел за по-нататъшно развитие на отношенията между Китай и ЕС, при които двете страни запазват своята независимост и автономност, но също така постигат успехи заедно и носят ползи на света, според китайския протокол на срещата."Надяваме се, че Испания ще продължи да играе конструктивна роля в това отношение", подчерта Си. 

Китайският президент се срещна с премиерите на Испания и Норвегия

Санчес от своя страна увери, че "Испания иска да работи конструктивно, така че отношенията между двете страни да бъдат по-богати, по-наситени и по-балансирани."

По-рано беше съобщено, че Санчес е изразил надежда, че ЕС ще успее да избегне търговска война с Китай, въпреки че Брюксел обмисля налагането на мита върху произвежданите в Китай електромобили, припомня Ройтерс. Испанският премиер заяви на бизнес събития преди срещата със Си, че мерки като налагането на допълнителни мита на ЕС върху китайските електромобили са "предизвикателство" и че Испания ще работи за постигане на консенсус в рамките на преговорите в Световната търговска организация, съобщи правителствен източник.

"Търговската война не би била от полза за никого", каза Санчес и добави, че се стреми да създаде равни условия в сътрудничеството с китайските компании.

Водещи новини

Още новини