Германия връща паспортния контрол по всичките си граници

Gettyimages (архив)
share

Германската вътрешна министърка Нанси Фезер е разпоредила възобновяване на паспортния контрол по всички сухопътни граници на федералната република в опит да бъде рязко ограничен броят на хората, които влизат в страната без визи, предаде ДПА, като цитира правителствени източници.

Мерките влизат в сила на 16 септември и първоначално се очаква да останат в сила за шест месеца. Фезер е информирала Европейската комисия за плановете, чиято цел е както да ограничат незаконната миграция, така и да се справят със заплахите от ислямистки терористични групи и международни престъпни организации. Дългогодишните дебати за това как да се процедира с мигрантите, търсещи убежище в Германия, се засилиха през последните седмици след смъртоносното нападение с нож по-рано този месец в западния германски град Солинген. Заподозреният нападател, сирийски гражданин, е избегнал заповедта да бъде депортиран от Германия обратно в България, където е влязъл на територията на ЕС. 

Шолц за депортирането на афганистанци: Ясен сигнал към престъпниците

Всички съседни на Германия страни са в Шенгенската зона, която по принцип трябва да позволява пътуване без паспортен контрол през всички граници в рамките на блока. Но през октомври 2023 г. Германия вече възобнови някои гранични проверки по границите си с Швейцария, Чешката република и Полша, за да възпре движението на мигранти към страната. Официално тези гранични проверки са временни, но Берлин многократно ги е удължавал. Подобен контрол по границата с Австрия е  въведен временно от септември 2015 година, припомня БТА. 

Водещи новини

Още новини