Жан-Клод Юнкер е против затягането на граничния контрол в Германия

  • 15 септември 2024 09:18

  • 318
  • 1
Жан-Клод Юнкер е против затягането на граничния контрол в Германия
© Getty Images

Бившият председател на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето се противопостави на предстоящото засилване на граничния контрол в Германия, като предупреди, че това ще предизвика неудобство за пътуващите и ще представлява потенциалната заплаха за европейската интеграция, предаде ДПА.

В понеделник германският министър на вътрешните работи Нанси Файзер нареди въвеждането на временен контрол по всички германски сухопътни граници, за да се ограничи броят на неразрешените влизания в страната. Мярката цели да ограничи незаконната миграция. Проверките, които разширяват съществуващата схема и обхващат всички германски входни пунктове, ще започнат от утре и първоначално ще продължат шест месеца.

Пред ДПА Юнкер заяви, че не е привърженик на граничния контрол, тъй като той създава неудобства на пътуващите.

Гръцкият премиер разкритикува решението на Германия да върне граничния контрол по сухопътните граници

Германия е член на Шенгенското пространство, което позволява на около 420 милиона души в 29 европейски държави да пътуват свободно, без да минават през граничен контрол. Но на някои от деветте германски граници, включително с Австрия и Полша, вече се извършват проверки, а в понеделник те ще бъдат разширени до Люксембург, Белгия, Нидерландия и Дания.

Юнкер заяви, че мобилните проверки, извършвани далеч от границите, ще бъдат по-малко проблематични, особено за над 50 000-те германски пътници, които ежедневно преминават през Люксембург. Макар че бившият ръководител на ЕК отчете необходимостта от въвеждане на временен граничен контрол по време на големи събития, той постави под въпрос необходимостта от продължителен контрол в отговор на миграцията и незаконното влизане. Юнкер изрази загриженост, че тези действия могат да подкопаят основния принцип на Шенгенското пространство за отворени граници, пише БТА.

Юнкер беше председател на изпълнителния орган на Европейския съюз от 2014 до 2019 г.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
318 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР !

2024.09.15 | 09:22

1
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако ти налагат ЛГБТ и хомосексуализма - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ! ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

Добави коментар

Водещи новини