Германия замразява помощите за безработица за 2025 г., тъй като инфлацията спада

pixabay
share

Германският министър на труда Хубертус Хайл съобщи, че помощите за безработица за 2025 г. ще останат без промяна на нивото от 2024 г., тъй като инфлацията се връща на нормалните си нива, предаде ДПА.

Пред телевизия Ер Те Ел Хайл изтъкна, че увеличение на помощите, известни като "бюргергелд", или пари за хората, за следващата година не е предвидено в рамките на съществуващата формула за изчисляването им.

Новата система за помощи при безработица в Германия беше договорена през 2022 г. от коалиционния кабинет на Олаф Шолц и беше въведена през 2023 година.

Заради високата инфлация месечните плащания бяха увеличени с 61 евро до 563 евро.

Според Хайл, който е от Германската социалдемократическа партия на канцлера Олаф Шолц, системата гарантира сигурност за търсещите работа. "Това е минималното ниво за оцеляване - нито повече, нито по-малко", каза министърът.

Германската безработица се е повишила незначително до 6,1 на сто през август, а италианската е намаляла до 6,5 на сто

Тъй като инфлацията в страната през август спада до 1,9 на сто, според Хайл замразяването на помощите е правилно.

Министърът освен това заяви, че трябва да се затегнат санкциите за хората, които отказват да работят, както и за тези, които не декларират извънредните си доходи.

Според Хайл безработните не трябва да се считат за мързеливи, но на всеки, който отказва срещи, за да си намери работа, трябва да бъдат налагани ограничения.

Позицията на министъра обаче беше остро разкритикувана от Социалната асоциация на Германия (SoVD). Според групата замразяването на помощите показва, че "управляващата коалиция не е в час с нуждите на търсещите работа".

"Бедността е част от ежедневието на много хора в Германия. Замразяването на помощите идва след години на криза и увеличение на цените", заяви председателката на асоциацията Михаела Енгелмайер. Според нея има спешна нужда от нов механизъм, които реалистично да отразява всекидневните нужди на засегнатите хора и да предотвратява увеличението на бедността.

Водещи новини

Още новини