Промишленият сектор във Великобритания със стабилен ръст през август

Getty Images/Guliver
share

Промишленият сектор във Великобритания през август е повишил своята икономическа активност до най-високото ѝ равнище от над две години. Това сочат резултатите от проучване на консултантската компания "Ес енд Пи Глоубъл" (S&P Global), представени днес и цитирани от Ройтерс.

Индексът Пи Ем Ай (PMI) на "Ес енд Пи Глоубъл", който отразява бизнес нагласите на мениджърите по доставките на британските промишлени компании, нараства до 52,5 пункта при 52,1 пункта през юли. Това е най-високото ниво на показателя, отчетено от юни 2022 г. Той е над нивото от 50 пункта, което е границата между свиването и растежа на икономическата активност.

Нарастването на британския промишлен сектор идва на фона на повишаване на търсенето на неговата продукция на вътрешния пазар, което компенсира спада на износа.

Британското автомобилно производство е спаднало с над 14 на сто през юли

На фона на повишения производствен обем и на увеличаването на броя на поръчките от страна на клиенти, британският промишлен сектор през август се характеризира и с нарастване на трудовата заетост. Най-значителен е ръстът при създаването на инвестиционни продукти, което често се приема като израз на повишаване на доверието на бизнеса в състоянието на икономиката, отбелязва Ройтерс. 

На този фон по предварителни данни нараства и индексът Пи Ем Ай (PMI), отразяващ бизнес нагласите на мениджърите по доставките в сектора на услугите, който е водещ в британската икономика. През август показателят достига 53,3 пункта при 52,5 пункта през юли, сочат предварителните оценки. Това е най-високото равнище на индекса от април насам, отбелязва БТА. 

Водещи новини

Още новини