Китайското промишлено производство с разочароващи резултати

  • 15 август 2024 10:50

  • 229
  • 0
Китайското промишлено производство с разочароващи резултати
© pixabay

Растежът на промишленото производство в Китай се е забавил през юли и не отговаря на очакванията, което е поредното доказателство, че втората по големина икономика в света трудно набира скорост, дори с неотдавнашната правителствена подкрепа, предаде Ройтерс.

Промишленото производство се е повишило с 5,1 на сто спрямо предходната година, според данните на  Националната статистическа служба , което е спад спрямо юнския темп от 5,3 на сто и  е под очакванията за растеж от 5,2 на сто на анализаторите, анкетирани от Ройтерс. 

За сметка на това месечните данни на статистическата служба сочат, че продажбите на дребно, показател за потреблението, са се повишили с 2,7 на сто през юли, което е увеличение спрямо  2 на сто през юни и надвишава очакванията за растеж от 2,6 на сто. Това свидетелства, че има известен напредък  в усилията за насърчаване на разходите на домакинствата.

Забавяне на китайската икономика през второто тримесечие

Въпреки това анализатори предупреждават , че по-широката икономическа перспектива остава сериозно предизвикателство за политиците, което означава, че са необходими повече мерки за стимулиране. 

Китайската централна банка инжектира днес ликвидност посредством краткосрочен облигационен инструмент , а по-късно този месец ще прибегне и към средносрочен облигационен инструмент, разширявайки по този начин подкрепата си за финансовата система. 

Инвестициите в дълготрайни активи са нараснали с 3,6 на сто през първите седем месеца на 2024 г. на годишна основа, но също са под очакванията за повишение от 3,9 на сто и са се забавили спрямо регистрирания през периода  от януари до юни растеж от 3,9 на сто.

Последвайте канала на

Калина Христова
229 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини