Германската Свободна демократическа партия би останала извън Бундестага ако сега се проведат избори

Gettyimages
share

Младшият коалиционен партньор в германското правителство, пробизнес Свободната демократическа партия (СвДП), няма да влезе в Бундестага, ако изборите в цялата страна се проведат сега, а не догодина, показва социологическо проучване, съобщава БТА.

Подкрепата за партията на министъра на финансите Кристиан Линднер спада с един процент до 4%, показва проучването на ИНСА по поръчка на вестник "Билд".

Проучването е проведено от понеделник до петък, след нападението с нощ от сириец в Солинген, при което бяха убити трима души.

Германското правителство насрочи следващите парламентарни избори за 28 септември 2025 г.

Партиите се нуждаят от минимум 5 процента, за да получат представителство в Бундестага. Гласоподавателите ще отидат до урните за федерални избори едва през септември 2025 г.

Единственият път, когато СвДП не е била представена в Бундестага, е бил от 2013 до 2017 г.

Проучването показа също, че крайнодясната партия "Алтернатива за Германия“ (AзГ) е подобрила позицията си с един процентен пункт и е постигнала 19% подкрепа в сравнение с проучването от предходната седмица.

Понастоящем AзГ води в проучванията за изборите за провинциален парламент в Тюрингия утре и е много близо до консервативната партия Християндемократически съюз (ХДС) при вота в Саксония в същия ден.

Проучването за федералния вот показва, че подкрепата за другите партии не се е променила: ХДС е с 31%, лявоцентристките социалдемократи (ГСДП) - 16%, Зелените - 11%, а новопоявилият се популистки Алианс Сара Вагенкнехт (АСВ) - 9%. Крайнолявата партия "Левицата" получава 3 %.

Водещи новини

Още новини