Папа Франциск: Земята е болна. Трябва да се ангажираме с опазването на природата

Gettyimages
share

Папа Франциск днес призова хората по света да опазват околната среда по-добре. Призивът му беше отправен броени дни преди той да замине на дванадесетдневно пътуване в Югоизточна Азия, по време на което се очаква да прикани международната общност да вземе глобални мерки за справяне с изменението на климата, съобщава БТА.

„Ако измерим температурата на Земята, термометърът ще ни покаже, че тя е висока. И че Земята е болна“, каза понтификът във видеообръщение. „Ние трябва да се ангажираме с опазването на природата, (като) променим нашите лични и обществени навици“, добави той.

Всеки месец папата отправя видеопослание, в което обявява за какво ще се моли в съответния месец. Днес той каза, че през септември той ще се моли за „Земята, която плаче“. Осемдесет и седем годишният глава на Римокатолическата църква в понеделник, 2 септември, ще замине на посещение в четири страни -  Индонезия, Папуа Нова Гвинея, Източен Тимор и Сингапур.

Достига ли Антарктида критична точка в климата, обсъждат 1500 учени на конференция в Чили

През единадесетте си години начело на Църквата папата подчертаваше значението на свързаните с околната среда въпроси. Всяка една от страните, които папата ще посети сега в периода 2-13 септември, е изложена на заплахите на глобалното затопляне, включително покачване на морското равнище и все по-тежки горещи вълни и тайфуни.

В днешното си видеопослание понтификът каза, че за справяне с климатичните проблеми са необходими действия, „които не са само екологични, но и социални, икономически и политически“.

„Тези, които страдат най-много от последствията от тези бедствия, са бедните, тези, които са принудени да напуснат домовете си заради наводнения, горещи вълни или суша“, каза папа Франциск.

Водещи новини

Още новини