Стармър и Макрон обсъдиха рестартирането на отношенията с ЕС

Getty Images/Guliver
share

Британският премиер Киър Стармър заяви, че е обсъдил в Париж с френския президент Еманюел Макрон възстановяването на отношенията с Европейския съюз, както и редица други наболели проблеми.

Киър Стармър е на обиколка в Европа, целяща да рестартира отношенията с ЕС след Брекзит. 

Вчера той посети Германия, където обяви заедно с германския канцлер Олаф Шолц, че се подготвя ново споразумение за двустранно британско-германско сътрудничество в редица области като отбрана, сигурност, наука, технологии и култура. 

След разговорите с Макрон в Париж, Стармър заяви пред журналисти, че са обсъдени широк кръг въпроси, включващи сиутацията в Украйна и Близкия изток, но особен акцент е бил поставен на двустранните въпроси по отношение на търговията, отбраната и сигурността, както и рестартирането на отношенията като цяло с ЕС. 

Британският премиер смята, че решаването на проблемите на страната ще отнеме време

Стармър отново подречта, че растежът на икономиката е приоритет за неговото правителство, но това не означава отмяна на Брекзит. 

Специално внимание е било обърнато на възхода на крайната десница в Европа, като Стармър заяви, че това е "много реална заплаха", с която всички трябва да се борят. 

Според него най-добрият начин за справяне с "отровната реторика" на популизма и национализма е да се покаже, че има "прогресивни, демократични отговори на многото предизвикателства, пред които сме изправени", отбелязва БНР.

Водещи новини

Още новини