Председателят на ЕП назначила свой роднина на най-високия пост в екипа си

Getty Images/Guliver
share

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола назначи свой близък роднина за началник на кабинета си, съобщи "Политико".

Матю Табон, който започва работа в Европейския парламент за Мецола през 2013 г., поема този пост от Летисия Сулета де Реалс Ансалдо. Тя заема нова длъжност като директор на отдела за връзки с националните парламенти в Европейския парламент.

В свой пост във "Фейсбук" евродепутатът Алекс Аджус Салиба от Лейбъристката партия в Малта определи стъпката на Мецола като "необуздан непотизъм". Мецола е от съперничещата на малтийските лейбъристи Националистическа партия.

ЕП преизбра Роберта Мецола за свой председател

Табон е близък помощник на Мецола от години. След като започва да работи за нея, той се жени за нейната сестра през 2015 г. преди тя да стане председател на Европейския парламент, посочва БТА.

Когато в края на 2022 г. Мецола оглавява ЕП, тя предлага Табон за поста началник на канцеларията ѝ. В крайна сметка обаче се въздържа да го назначи, тъй като моментът съвпадна със скандала "Катаргейт" за пари срещу влияние, който разтърси Европейския парламент, отбелязва "Политико".

Водещи новини

Още новини