Роберта Мецола е кандидат за още един мандат начело на ЕП

  • 17 юни 2024 22:56

  • 764
  • 5
Роберта Мецола е кандидат за още един мандат начело на ЕП
© Gettyimages

Досегашният председател на Европейския парламент Роберта МецолаРоберта МецолаРоберта Мецола е роден на 18 януари 1979 г., в Сейнт Джулианс, Малта. Тя е третата жена съобщи, че се кандидатира за още един мандат начело на институцията. Мецола говори пред журналисти в сградата на Европейския съвет в Брюксел, където пристигна за среща с държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС.

До обедните часове днес се приемаха кандидатури. Подадох моята, заяви Мецола, цитирана от БТА.

Попитана кога очаква ЕП да одобри следващия председател на Европейската комисия, тя посочи, че евродепутатите са "технически готови за всичко". Ще зависи от днешните разговори и от заседанието на Европейския съвет в края на юни, добави Мецола.

Роберта Мецола: Работата в парламента започва незабавно

Демокрацията е жива, проевропейските сили ще могат да продължат сътрудничеството си в следващите години. Потвърждавам, че мнозинството от политическите групи в ЕП подкрепят процеса с водещите кандидати за председател на ЕК, трябва да уважим резултата от изборите, настоя тя.

Изборите за евродепутати по-рано този месец спечели Европейската народна партия и сега се очаква нейният водещ кандидат Урсула фон дер Лайен да бъде подкрепена от Европейския съвет за втори мандат. ЕП е в готовност да гласува още до края на юли по този въпрос, но е възможно решение да бъде взето и през септември. Тази вечер се очаква участниците в работната вечеря да обсъдят също имена за следващ председател на ЕП и на върховен представител на ЕС по външната политика. Предвижда се те да обсъдят отново разпределението на постовете и на среща на 27-28 юни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
764 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.06.18 | 06:51

4
Медиите в Украйна като УНИАН и редица други чужди медии, които използват украинските като свой източник на информация, съобщиха, че италианският премиер Джорджа Мелони на срещата на Зеленски в Швейцария е заплашила Русия със следните думи: „Ако Русия не се съгласи с условията за мирно уреждане на войната в Украйна, тя ще бъде принудена да се предаде”. Джорджа Мелони никога не е казвала подобни думи, става ясно от видео от срещата, както и пълния текст на речта й, публикувани на сайта на италианското правителство.

2024.06.18 | 06:51

5
е те това са те усрайнците
Емѝ...

2024.06.18 | 00:38

3
Страхотена жена! Искам да ми сере в устата.. Слава украини ✌️

2024.06.17 | 23:57

2
Българския дух се събуди, роди се Величие!
Sarbeca

2024.06.17 | 23:53

1
Услаждат им се огромните заплати за правене на нищо и сладките кражби

Добави коментар

Водещи новини