Финландия подготвя хранилище за ядрени отпадъци с хоризонт 100 000 години

gettyimages
share

Финландия ще започне съвсем скоро да складира ядрени отпадъци дълбоко под повърхността на земята в хранилище с геологически характер и хоризонт 100 000 години, съобщава Си Ен Би Си, цитирани от БТА.

Проектът се посреща с големи очаквания от възраждащата се ядрена индустрия в Европа с оглед на устойчивостта на сектора и е сочен като "модел за развитие на целия свят".

В края на следващата или в началото на 2026 г. силно радиоактивно изразходвано ядрено гориво ще започне да се затваря във водоустойчиви контейнери и да се складира на 400 м под земята в скалите на Югозападна Финландия.

Хранилището "Онкало", което на финландски означава малка пещера или дупка, се намира в близост до трите ядрени реактора на остров Олкилуота, около 240 км от столицата Хелзинки. До него се стига по серия дълги подземни тунели.

За хранилището се грижи създадената през 1995 г. компания "Посива" (Posiva), която е собственост на ядрената фирма Те Ве О (TVO) и на комуналната "Фортум" (Fortum).

"Проектът "Онкало" предвижда изграждането на завод за опаковане на отработено ядрено гориво и на хранилище за него. При това не временно такова, а практически вечно", казва Паси Туохимаа, шеф на връзките с обществеността на "Посива", за Си Ен Би Си.

Япония започва пробно отстраняване на ядрени отпадъци от АЕЦ ''Фукушима''

По думите му към хранилището вече има голям интерес от страна на сектора на ядрената енергетика с оглед на ядрения ренесанс през последните години.

"Наличието на решение за окончателното складиране на отработеното гориво беше липсващото звено от жизнения цикъл на ядрената енергетика", казва Туохимаа.

Водещи новини

Още новини