Финландия увеличава парите за сигурност и отбрана през 2025 г.

  • 04 септември 2024 07:29

  • 158
  • 0
Финландия увеличава парите за сигурност и отбрана през 2025 г.
© pixabay

Управляващата дясноцентристка коалиция във Финландия планира да харчи повече за членство в НАТО, отбрана и сигурност през 2025 г., като същевременно намали разходите за социални помощи, заради фискалния дефицит, съобщава "Ройтерс".

Коалицията на премиера Петери Орпо въведе реформи на пазара на труда и съкращения на социалните помощи, което разгневи профсъюзите, които започнаха широкообхватни стачки през март и април.

Икономиката на Финландия е в рецесия от миналата година, засегната от високите лихвени проценти и последиците от войната в Украйна, а правителството заяви, че са необходими реформи за повишаване на производителността и намаляване на дефицита.

Държавните фискални разходи през 2025 г. се очаква да се увеличат до 88,8 милиарда евро от 88,0 милиарда евро, предвидени за тази година. Дефицитът ще намалее до 12,2 милиарда евро от 12,7 милиарда евро в последната прогноза за 2024 г., каза министърът на финансите Риика Пура във вторник.

Правителството каза, че разходите за отбрана на Финландия ще се увеличат с 488 милиона евро до 6,5 милиарда главно поради придобиването на нови изтребители.

Разходите, произтичащи от членството на Финландия в НАТО, към което тя се присъедини миналата година в отговор на руската инвазия в Украйна, ще се увеличат с 67 милиона евро от тази година, каза правителството, като същевременно обеща повече пари за граничната охрана и полицията.

Финландия забранява на руснаци да купуват имоти в страната

"Ние изразходваме много ресурси и време, за да гарантираме и изградим сигурност за нашите граждани и нашата родна страна", каза Орпо пред репортери.

Коалицията на Oрпо, която пое властта миналата година, вече въведе мерки за икономии и данъци, които имат за цел баланс, бюджетът с 9 милиарда евро до 2027 г.

В края на 2023 г. Финландия затвори контролно-пропускателните пунктове на границата с Русия: финландските власти считат за причина резкия приток на мигранти от Африка и Близкия изток. Според версията на Хелзинки за това е допринесла и Москва.

В края на юли във Финландия влезе в сила извънреден закон, който ограничава приемането на бежанци на границата с Русия и евентуалното им експулсиране. На хората, които търсят убежище във Финландия, може да бъде забранено да влизат в страната или да бъдат експулсирани.

Последвайте канала на

Калина Христова
158 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини