Макрон лично подмамил Дуров в Париж, за да го арестуват?!

Getty images
share

Френският президент Еманюел Макрон лично подмамил собственика на Telegram Павел Дуров в Париж, за да бъде арестуван. Това твърди френският вестник Le Canard Chain, цитиран от Телеграф.

Според изданието Дуров е казал на властите по време на разпит, че държавният глава го поканил на вечеря в Париж. Но вместо да се срещне с президента, собственикът на социалната мрежа бил посрещнат от местната полиция на летището. Макрон не е потвърди официално тази теория, но местният политик Флориан Филипо каза, че това е съвсем в духа на френския президент.

В момента Павел Дуров е задържан за постоянно и е обвинен в 12 престъпления, сред които са: 

- пране на пари от организирана престъпна група

- създаване на организирана престъпна група с цел извършване на престъпления

- незаконно предоставяне на различни криптографски инструменти и услуги.

- отказ да се предостави информация или документи за прихващане в рамките на закона по искане на оторизираните органи.

- администрацията на онлайн платформата позволява извършването на незаконни транзакции

- разпространяване и притежаване на порнографски изображения на непълнолетни лица

- придобиване, транспортиране, съхраняване или прехвърляне на наркотици

- измама, извършена от организирана група

- незаконно прехвърляне или предоставяне на оборудване, инструмент, програма или информация, предназначени или адаптирани за проникване и достъп до функционирането на автоматизирана система за обработка на данни.

Арестът на Дуров създаде политическо напрежение между Франция и Обединените арабски емирства, чийто гражданин също е милиардерът. От OAE настояха незабавно Париж да им даде достъп до Дуров, който засега е отказан.

Павел Дуров остава в ареста

Отношенията на бизнесмена с Макрон пък датират от много години. През 2018 г. френският президент предложи на Павел Дуров да премести централата на Telegram в Париж, но получи отказ, съобщава Wall Street Journal. Според изданието срещата между френския лидер и основателя на Telegram се е състояла на обяд, който не е съобщен на широката общественост. Дуров отказал да премести централата на Telegram в Париж, но повдигнал въпроса за евентуално получаване на френско гражданство.

Авторите на статията припомнят, че през 2017 г. ОАЕ и Франция съвместно проведоха операция за хакване на телефона на Дуров поради използването на неговото приложение от терористи.

Водещи новини

Още новини