Френският президент изключи възможността да назначи премиер от левицата

gettyimages
share

Френският президент Еманюел Макрон изключи възможността да назначи премиер от лявата коалиция "Нов народен фронт", предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това ще доведе до удължаване на политическата криза във Франция.

От Елисейския дворец съобщиха снощи, че Макрон ще започне днес нов кръг консултации с партиите в опит да бъде съставено правителство. Задачата обаче се очертава трудна, предвид фрагментирания състав на новото Национално събрание и дълбоките разногласия между отделните политически сили.

"Нов народен фронт" е широка коалиция от партии, вариращи от умерените социалисти до крайната левица, отбелязва Ройтерс. Той спечели миналия месец най-много места на предсрочните избори за Национално събрание, свикани от Макрон след победата на крайната десница във Франция на изборите за Европейски парламент през юни, но е далеч от мнозинството в долната камара на парламента, пише БТА.

Макрон с първи коментар за ареста на Дуров

На среща с президента вчера ръководството на крайнодесния "Национален сбор" се обяви против назначаването за премиер на представител на левицата. Това стеснява възможностите пред Макрон за намиране на изход от политическата криза, посочва Ройтерс.

Водещи новини

Още новини