Бившият премиер на Унгария опъна палатка пред парламента

share

Бившият премиер на Унгария Ференц Дюрчани опъна палатка пред сградата на унгарския парламент и обяви гладна стачка в знак на протест срещу реформата в избирателната система на страната, съобщи РИА Новости, цитирани от 24 часа.

Бившият премиер се обявява против приемането на законопроект в парламента, с който се въвежда процедура по предварителната регистрация на всички избиратели, което според Дюрчани ще лиши много граждани от възможността да участват в изборите.

„Неприемливо е всеки, който два дни преди изборите реши да гласува, да няма право да направи това", посочва бившият премиер. Според него от възможността да дадат гласа си ще бъдат лишени „стотици хиляди или дори милиони избиратели".

Противниците на законопроекта, предложен от действащото унгарско правителство, смятат, че той е насочен към изкуственото понижаване на избирателната активност на предстоящите през 2014 г. парламентарни избори, което ще увеличи шансовете за победа на управляващата партия, начело с министър-председателя Виктор Орбан.

Водещи новини

Още новини